Vikendice na Bukvaleku: Sklad Prirode i Arhitekture

početak saradnje

U srcu šume na Bukvaleku, Bronco Steel je imao zadovoljstvo raditi na projektu dvije vikendice, dizajnirane kao utočišta za odmor za dvije porodice. U saradnji s investitorima, među kojima je jedan bio arhitekta, razvili smo koncept koji savršeno spaja funkcionalnost, estetiku i poštovanje prirodnog okruženja.

razvoj projekta

Projekt je obuhvatao višestruke faze razvoja, od vanjskog uređenja, preko iskopa i nasipanja, do postavljanja komunalnih priključaka i rješavanja kanalizacije. Izgradnja temelja, vanjske i unutrašnje stolarije, te instalacije, samo su neki od zadataka koje smo uspješno realizirali zahvaljujući angažmanu pouzdanih podizvođača.

konstrukcija i materijali

Postavljeni na čvrstim betonskim temeljima, objekti su konsturisani od čelika, što je omogućilo brzu i efikasnu montažu. Fasada, izrađena od samouklapajućeg lima debljine 0,6 mm proizvođača Alternativa, postavljena je na OSB ploče zaštićene paropropusnom folijom. Izolacija od mineralne i kamene vune te zidovi i stropovi izrađeni su po KNAUF sistemu suhe gradnje, osiguravajući visoku energetsku efikasnost.

integracija s prirodom

Jedan od ključnih izazova bio je očuvanje šume, minimaliziranjem sječe stabala i integracijom objekata u prirodno okruženje. Manji objekt od 50 m² karakteriše terasa s čeličnom konstrukcijom koja obuhvata postojeće stablo, dok veći objekt od 70 m² uključuje podno grijanje i dimnjake za grijanje na čvrsto gorivo, dodatno naglašavajući povezanost s prirodom.

jednostavnost održavanja

Specifičnost objekata leži u odsustvu oluka, što znatno olakšava održavanje, posebno važno s obzirom na lokaciju u šumi. Ova inovativna rješenja osiguravaju da vikendice ostanu funkcionalne i estetski privlačne s minimalnim potrebama za održavanjem.

zaključak

Vikendice na Bukvaleku predstavljaju primjer uspješne suradnje, inovativnog dizajna i poštovanja prirodnog okruženja. Bronco Steel je ponosan što je bio dio ovog projekta, demonstrirajući našu sposobnost da realizujemo kompleksne zadatke i pružimo rješenja koja nadilaze očekivanja. Fotografije objekata svjedoče o jedinstvenosti volumena i proporcija, potvrđujući našu predanost izvrsnosti u svakom segmentu izrade.

Bronco Steel je napravio fantastičan posao s našim montažnim vikendicama. Njihova stručnost i angažman su bili izvanredni. Svaka faza projekta odrađena je s visokim nivoom profesionalizma i pažnje prema detaljima. Oduševljeni smo njihovom sposobnošću da spoje naše objekte s okolinom, te inovativnim pristupom.

    Mirko Kukoleca
    Mirko Kukoleca

    Projekat Bukvalek